Pop-up restorāns "Lūšu Dravā" – kāpēc ne?
Aizvadītajā nedēļā trīs dienu garumā “Lūšu Dravas” nelielā, saliedētā komanda piedalījās organizācijas “Zied Zeme” rīkotajā, ļoti interesantajā un noderīgajā nometnē mazajiem uzņēmumiem un mājražotājiem. Nometne tika rīkota projekta “Mājražošanas un amatniecības attīstība vietējā teritorijā” (Local Craft Up) ietvaros, un tās laikā klausītājiem vērtīgus padomus deva gan “Zied Zeme” pārstāvji, gan Pārtikas un veterinārā dienesta un Valsts ieņēmuma dienesta ierēdņi, gan savas jomas praktiķi – dizainere Baiba Prindule-Rence, pavārs Juris Latišenoks, konceptu radītājs Arvis Zēmanis un M.Pūres beķerejas vadītāja Iveta Zāģere.
Galvenā nometnes tēma bija “Mājas restorāns”, un lielākā daļa no dalībniekiem ir gatavi atvērt savas durvis gan tūristiem, gan arī neregulāru mājas restorānu vakaru apmeklētājiem. Jebkura no nometnes laikā organizētajām lekcijām bija kā vēl viens solītis pretī šī mērķa sasniegšanai, un liels palīgs saimniecības pirmajā mājas restorāna vakarā būs arī pieminētais projekts, kura ietvaros tiks atbalstīti un rīkoti vēl septiņi restorāna vakari. Pirmais no tiem norisinājās nometnes laikā Turkalnes muižas degustāciju zālē, kur 1. augusta vakarā nometnes dalībnieki speciālistu uzraudzībā sarīkoja pirmklasīgas piecu kārtu vakariņas 30 viesiem.
Dienas vidū nometnes dalībnieki sadalījās divās komandās, no kurām viena dizaineres vadībā vedoja noformējumu vakariņu norises vietai – gudināja galdautus un krēslu pārvalkus, klāja galdus, izvietoja galda piederumus, gāja uz mežu pēc dabas veltēm galda noformējumam. Viesmīļa lomas izpildītāji saskaņoja viesu apkalpošanas nianses un ar pavāru pārrunāja ēdienu pasniegšanas gaitu. Otra komanda kopā ar pavāru veidoja sagataves, gatavoja ēdienus, noformēja porcijas, ieklausījās padomos un centās ievērot vissīkākās norādes. Tuvojoties vakariņu sākuma laikam, arvien palielinājās spriedze un uztraukums par to, vai viss noritēs gludi un vai viesiem patiks, taču vakara noslēgumā nometnes dalībnieki un viņu mentori varēja atviegloti uzelpot, jo viesi bija sajūsmā gan par noformējumu, gan ēdieniem, gan apkalpošanu.
Nākamajā dienā pārrunu laikā atklājās vairākas nianses, par ko dalībniekiem ir vērts aizdomāties un uzlabot savos turpmākajos mājas restorāna vakaros, taču skaidrs ir viens – noskaņa ir pats, pats svarīgākais faktors, bez kura labs un profesionāli organizēts pasākums tomēr nav prātā paliekošs. Un šī nepieciešamība pēc skaidri noformulētas un saprotami pasniegtas idejas jeb koncepta tika neskaitāmas reizes minēta jebkurā no nometnes viesu uzstāšanās reizēm.
Vairākas dienas pēc nometnes ir bijis laiks, kad nosēžas emocijas un izslāņojas patiesi vērtīgais. Tie viennozimīgi bija dalībnieku veiksmes stāsti, labi padomi no jauniepazītajiem mentoriem, lektoriem un mazajiem uzņēmējiem, un iedvesma darīt un augt, sadarboties un attīstīties.
Cerībā uz jaukām, sirsnīgām tikšanās reizēm arī pie mums, Lelde un Jānis Lūši.